Hem

Härjedalsliljan
Historia
Trä
Metall
Galleri

Varukorg

I västra Härjedalen, längs Ljusnans och Ljungans dalgångar, låg under 1700-talets senare hälft rader av gårdar i solbränt timmer. Mangårdsbyggnaderna hade ett gemensamt: förstubron var prydd av en säregen rokoko-kartusch, ofta färgglatt målad i rött, blått, grönt och gult.
Än i dag har många äldre boningshus denna speciella utsmyckning. På gammelhärjedalska hette den ”brand” – ordet har samma ursprung som isländskans ”brandr”, som betyder yttersta änden av en takås.

Seden att dekorera takåsänden går tillbaka ända till vikingatid. Ibland var det själva vindskivorna som snidades och utsirades – ibland var det fråga om påhängda utsmyckningar. Funktionen kan man bara gissa sig till. Kanske var det ett skydd mot gudarnas vrede, eller mot vådeld. Kanske var det bara fråga om ett konstnärligt uttryck.

Att denna brand utformas som en rokoko-blomma har dock ingen motsvarighet utanför Härjedalen – det här var ett lokalt mode, orsakat av att en fattig västhärjedalsk bondpojke en gång fick gå i lära i Stockholm. Schatullmakaren Jöns Ljungberg var född i Ljungdalen 1736. Redan i unga år sysslade han med kvalificerat bildhuggeri, och vid fyllda 20 år skickades han till den kungliga huvudstaden för att utbilda sig. I Stockholm var rokokon högsta mode, och när Jöns avlagt gesällprovet 1761 och återvände till Härjedalen, blev han den som introducerade rokokon i Härjedalen.

Ett av hans första uppdrag blev att utforma predikstolen i Vemdalens kyrka – en märklig, översvallande utsirad skapelse som liknar en bukig rokokobyrå. Jöns Ljungberg tillverkade också en stor mängd möbler i bondrokoko – stolar, skåp, soffor och klockfodral – som alla pryddes av kartuscher i olika varianter.
Jöns Ljungberg hade flera lärjungar och fick många stilmässiga efterföljare: Olof Ingebriktsson från Tännäs, Anders och Olof Halfvarsson från Ljusnedal och Jöns Andersson från Ljungdalen var några.

Våra souvenirer har formgivits efter förlagor av mästarnas händer. Vår modell ”Ljungberg” är hämtad från ryggstödet på en stol som Jöns Ljungberg en gång tillverkade. Modell ”Thol” är hämtad från Tholsgårdens förstubro i Hede. Vi tycker att boningshusen i Härjedalen även i fortsättningen ska prydas av Härjedalsliljor – gärna färgglatt målade i en hyllning till livsglädjen. Vi tycker också att Härjedalsliljan gott kan få pryda din vägg, till minne av en fin semester i vårt landskap eller bara för att den är rolig, vacker och speciell. Visar det sig att den också skyddar mot gudarnas vrede, så desto bättre…